Теорія:

Плісняві гриби утворюють характерні нальоти, або цвіль на поверхні ґрунту, рослинних залишків, різних продуктів харчування — хліба, варених овочів, фруктів. До цвілевим грибів відносяться біла цвіль мукор (близько 60 видів) і сизі цвілі (250 видів).
Гриб мукор
 
 
Якщо хліб пролежить кілька днів у теплому вологому місці, на ньому з'являється білий пухнастий наліт, який через деякий час темніє. Це пліснявий гриб-сапрофітмукор. 
 
мукор.png
 
Цей гриб часто поселяється також на фруктах, овочах, на кінському гної. Його грибниця — одна достатньо розвинена і розгалужена клітка з безліччю ядер. Вона пронизує хліб і висмоктує з нього поживні речовини.
 
Розмножується мукор обривками грибниці або спорами. На кінцях ниток грибниці, які виходять на поверхню хліба, розвиваються круглі головки (спорангії) зі спорами. Після дозрівання спор головки лопаються, і спори розносяться вітром. Потрапивши у сприятливі умови, вони проростають і утворюють нові грибниці мукора.
 
мукор (1).png
 
Деякі види мукора (мукор китайський) використовують в азіатських країнах в якості закваски при виготовленні їжі, наприклад, соєвого сиру.
Використовуються мукоровые гриби і для боротьби з комахами-шкідниками.
Часто мукор виростає на кормах, харчових продуктах, викликаючи їх псування — пліснявіння. Іноді мукор викликає хвороби тварин і людини.

Гриб пеницилл
На харчових продуктах і на грунті оселяються інші цвілеві гриби. Один з них — пеницилл.
Грибниця пеницилла, на відміну від грибниці мукора, складається з розгалужених ниток, розділених перегородками на клітини.
 
мицелий.png
  
Спори пеницилла розташовані не в головках, як у мукора, а на кінцях деяких ниток грибниці в дрібних кисточках.
  
пеницилл.png
 
Пеницилл зробив людству величезну допомогу в розвитку медицини. На початку XX ст. вчені виявили, що хвороботворні бактерії гинуть у присутності зеленої цвілі — пеницилла.
З тих пір виробляється з цього гриба ліки — пеніцилін — стало найважливішим антибіотиком, застосування якого врятувало мільйони людських життів. Воно і зараз допомагає успішно боротися з багатьма інфекційними захворюваннями.
 
З цвілевих грибів отримують і інші цінні ліки, що дозволяють боротися не тільки з бактеріями, але і з патогенними грибами і хвороботворними амебами (що паразитують на людині).
 
Особливе значення одноклітинні і цвілеві гриби мають у ґрунтоутворенні, беручи участь у мінералізації органічних речовин і в утворенні гумусу. Вони можуть переробляти навіть клітковину (целюлозний клітинну оболонку) рослин. Кількість таких грибів у ґрунті величезна, тому їх роль у природі велика. Вони переробляють органічні речовини, наявні в грунті, забезпечуючи її родючість.
 
Джерела:
Пасечник В.В. Биология 5 класс // ДРОФА
Пономарёва И.Н., Корнилова О.А., Кучменко B.C. Биология. 6 класс // ИЦ ВЕНТАНА-ГРАФ
Викторов В.П., Никишов А.И. Биология. Растения. Бактерии. Грибы и лишайники 7 класс // Гуманитарный издательский центр «ВЛАДОС»
Иллюстрация:
http://shkolnie.ru/biolog/46740/index.html