Теорія:

Руйнуючи залишки рослин і тварин, гриби беруть участь у кругообігу речовин у природі і в утворенні родючого шару ґрунту.
 
Гриби досить широко використовуються людиною.
Їстівні гриби вживають у їжу.
Гриби необхідні при виготовленні хліба, сирів, у виноробстві і т. д.
Наприклад, дріжджі використовуються в хлібопеченні, штами гриба Aspergillus niger застосовуються для виробництва лимонної кислоти з цукристих речовин. Деякі види плесеневых грибів (так звана «благородна цвіль») використовуються для виготовлення спеціальних сортів сиру (рокфор, камамбер). З деяких грибів отримують цінні ліки (наприклад, пеніцилін).
 
Але гриби можуть завдавати й великої шкоди.
Деякі з них викликають хвороби рослин, тварин і людини.
Гриби руйнують будівлі.
Часто цвілеві гриби вражають продукти харчування і робить їх непридатними для вживання. Деякі гриби виробляють отруйні речовини, ними можна важко і навіть смертельно отруїтися.
 
Джерела:
Пасечник В.В. Биология 5 класс // ДРОФА