Теорія:

Рідина розтікається і не здатна зберігати свою форму, вона приймає форму судини.
Рідини розрізняються своєю плинністю. Пролита вода швидко розтікається тонким шаром, а мед розтікається повільно.
 
medus.bmp
Змочування - здатність рідини змочувати поверхню, на яку вона потрапила.
Важливо, з якою речовиною стикається рідина. Вода, наприклад, не змочує жирні поверхні.
 
slap.bmp
 
Якщо молекули рідини притягуються один до одного слабкіше, ніж до молекул твердого речовини, то рідина змочує тверду речовину (наприклад, вода на чистій скляній поверхні).
 
graphics39.jpg image7_2.jpg
 
Якщо молекули рідини сильніше притягуються один до одного, ніж до молекул твердого речовини, то рідина не змочує тверду речовину (наприклад, вода на поверхні з парафіну).
 
Fizr7_28_1.jpg Безымянный.png
 
Рідин властиво поверхневий натяг. Чому голка тримається на поверхні води? Через поверхневого натягу молекули води утворюють на її поверхні як би еластичну плівку, щоб її порвати, необхідно докласти деяку силу.
 
Якщо у воді розчинити яку-небудь речовину, то її поверхневий натяг зміниться. Поверхневий натяг знижують засоби для прання білизни або миття посуду, коли їх додають в воду, то вода краще змочує волокна тканини або брудний посуд.
 
0_76667_860ecc2_L.jpg
Водомір на воді утримує поверхневий натяг
Явище, при якому речовини самі собою змішуються один з одним, називають дифузією.
Дифузія швидше за все відбувається в газах (поширення запаху в повітрі), повільніше - в рідинах (розчинення цукру у воді), дуже повільно дифузія відбувається в твердих речовинах.