Теорія:

Знайдемо різницю \(42 - 5\).
 
1 спосіб.
 
1. Від \(2\) відняти \(5\) не можна. Представимо \(5\) у вигляді суми \(2+3\).
2. Від \(42\) віднімемо \(2\), отримаємо \(40\).
3. Від \(40\) віднімемо \(3\), отримаємо \(37\). 
 
Розпишемо даний спосіб у вигляді прикладу:
\(42-5=42-(2+3)=(42-2)-3=40-3=37\)

2 спосіб.
 
1. Представимо число \(42\) у вигляді суми розрядних доданків \(40+2\).
2. Від \(2\) відняти \(5\) не можна. Займаємо у \(4\) десятків \(1\) десяток, тоді \(42=30+12\).
3. Від \(12\) віднімемо \(5\), отримаємо \(7\).
4. До \(30\) додамо \(7\), отримаємо \(37\).
 
Розпишемо даний спосіб у вигляді прикладу:  
\(42-5=(30+12)-5=30+(12-5)=30+7=37\)
 
Знайдемо значення різниці \(51-36\).
 
1. Представимо \(36\) число у вигляді суми розрядних доданків \(30+6\).
2. Від \(51\) віднімемо кругле число \(30\), отримаємо \(21\).
3. Від \(21\) віднімемо \(6\), отримаємо \(15\).
 
Розпишемо даний спосіб у вигляді прикладу: 
\(51-36=51-(30+6)=(51-30)-6=21-6=15\)
Джерела: